Grilla med grisar

Om projektet ”Grilla med grisar”

Projktets syfte

Syftet med projektet är att kunna erbjuda en djur- och naturupplevelse utöver det vanliga för alla personer, oavsett funktionsförmåga. Vi vill också bidra till att utveckla barns empati, med syfte att förebygga mobbing, våld och psykisk ohälsa. Vi kommer därför att erbjuda övernattningar i vindskyddet för alla oavsett vem man är, och vilken funktionsförmåga man har, som vill prova att sova utomhus.

Vi kommer i samarrangemang med företaget Stallyckan i Mark arrangera gårdsläger med övernattning i vindskyddet. När grisarna är på plats kommer vi även samverka med Lilla Oberöds Minigrisar och vara medarrangörer vid evenemangsdagar och studiecirklar i minigrisskötsel och skötsel av andra djur. Vi har även för avsikt att skapa träffar för yngre barn, där vi vill använda oss av bland annat REDE – Respekt Empati Djur Etik. REDE är ett material framtaget för att arbeta med just barn och främja deras empatiska och inkännande förmågor.

En rad studier har visat att umgänge med djur ökar barns empatiska förmåga, och vår målsättning är att kunna erbjuda aktiviteter kring lägerelden till barn. Grisen är ett intelligent djur som ofta har låg status för oss människor, något vi vill kunna bidra med förändring kring. Att känna empati för alla levande varelser tror vi är både viktigt och möjligt.

Givetvis grillas det endast vegetarisk korv och grönsaker på grillplatsen. Forskning visar att vegetarisk kost är många gånger bättre för miljön än animalier, och i hagen grillar vi med grisar – vi grillar inte gris. (För den som absolut vill äta animalier har vi en grill nere på vår altan på gården.)

leader_eu2
DSC_0594

Vindskydd i timmer

Grilla med Grisar är ett koncept som skapar förutsättningar för deltagare att få vistas mer utomhus i en tillåtande miljö. Inom ramen för projektet satte Stallyckans Gård- och ryttarförening, i samarbete med Timmergubbarna från Herrljunga, upp ett vindskydd för 6-8 personer.

En grillplats för alla

Företaget Stallyckan stod i projektet för att ordna med grillplats med bänkar och plats för rullstolar. Deltagare på Stallyckans dagliga verksamhet jobbar med att samla in pengar till inköp av två minigrisar, och kommer stå för det rent praktiska arbetet med att bygga både hage och hus. Målet är att grisarna ska flytta in under sommar-höst 2021 och ha sitt bo i anslutning till grillplatsen och vindskyddet.

Film - bygge av vindskydd

Här kan du filmen från Timmergubbarnas bygge av vindskyddet.

Stallyckans gård och ryttarförening

Föreningen som håller till på gården arrangerar ibland läger och annan verksamhet som kan vara av intresse för dig och din anhörig. Du kan läsa mer om föreningen här 

Läs gärna mer om Stallyckan under våra övriga flikar på hemsidan. Där kan du läsa mer om vårt arbetssätt. Du får förstås gärna kontakta oss om du har några frågor. 

Stallyckan på Facebook

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue
Registrera dig för vårt nyhetsbrev